aktuality | Festival Víno z blízka nabídne k degustaci 24 sektů společnosti Bohemia Sekt
20.8.2019
Festival Víno z blízka se blíží k vrcholu své letošní sezóny. Ve čtvrtek 22. srpna zavítá do Otevřené zahrady brněnské Nadace Partnerství host nejvyšší třídy. Ocenění Osobnost současného vinařství si přijde převzít sklepmistr společnosti BOHEMIA SEKT a k degustaci s sebou přiveze 24 sektů! V řízené degustaci „vína mého srdce“ představí čtyři z nich, mezi nimi i skutečný klenot mezi sekty, devětkrát oceněný Bohemia Sekt Prestige 36 brut. Číslo znamená počet měsíců, po který tohle cuvée z odrůd Chardonnay a Rulandské modré leželo na kvasinkách. Přijďte ochutnat a vyzpovídat jeho tvůrce.

Nevěřím na náhody,“ říká s lehkým úsměvem Josef Švéda, vedoucí výroby společnosti BOHEMIA SEKT, s.r.o. Je přesvědčen, že ten kdo nedělá u vína alespoň 20 let, jako by byl pořád začátečník. Sám pracuje ve firmě již téměř třicet let a výrobou si prošel od začátku. Zkušenosti začal čerpat již během praxe při studiu biochemie výroby lihu a vína a po jeho ukončení začal pracovat ve sklepě při tvorbě cuvée, filtracích a při zakvášení sektů. Po čase pracoval jako sklepmistr a dnes je jako vedoucí výroby zodpovědný za kompletní produkci šumivých vín a všech dalších výrobků značky BOHEMIA SEKT.

Před degustací v rámci festivalu Víno z blízka, který pořádá Nadace Partnerství, jsme mu položili pár otázek. Zajímalo nás jak je obvyklé, či neobvyklé, mít možnost degustovat téměř celou škálu vín Bohemia Sekt mimo sídlo firmy?
- „Rozhodně to není běžné, zvláště pak mimo staroplzenecké sklepy. V rámci degustace nabídneme široký sortiment šumivých vín značky BOHEMIA SEKT. Jednotlivé sekty můžeme rozlišit podle různých kritérií, ale tím hlavním je nejspíše způsob, respektive metoda výroby. Tou nejstarší metodou je klasická metoda výroby kvašením v lahvi, ale neméně zajímavé jsou i sekty vyrobené charmatovou metodou. Jednotlivé značky mají původ v různých základních odrůdách, složených v cuvée, v různých původech vinařských oblastí nebo podoblastí, ale můžeme je také rozčlenit například podle výše zbytkového obsahu cukru nebo ročníku.

Liší se degustace sektů od běžné, kde jsou jenom tichá vína? Co byste účastníkům doporučil?
- „Při degustaci vína je potřeba využívat naše smysly tak zodpovědně, aby byl každý vzorek ve skleničce vždy dokonale senzoricky ohodnocen. U šumivých vín, na rozdíl od vín tichých, hodnotíme navíc i kvalitu perlení a to není vždy úplně jednoduché. Vizuálně se hodnotí velikost bublinek, daleko důležitější je ale správně zhodnotit perlení v ústech. Doporučil bych účastníkům, aby se právě na toto při degustaci zaměřili.

Chodíte i Vy osobně do vinic a sklepů vašich dceřiných společností na Moravě? Jak často a kdy jste byl naposledy v Brně?
- „Brno je velmi krásné místo, které rád navštěvuji. Nicméně není tolik příležitostí. Ještě krásnější je pohled na Moravu jako místo rozhlehlých vinic a dobrého vína. Pokaždé, když na Moravu přijedu, musím říct, že se mi pak těžko vrací zpět do Čech, a to i přes to, že přímo Starý Plzenec je velmi zajímavé místo s bohatou historií. Návštěva jednotlivých sklepů a výběr základních vín pro naše šumivá vína vždy rozhodně patří mezi ty nejpříjemnější chvíle naší práce.
 
 
 
pro návštěvníky pro média pro vinaře
napište nám tiskové zprávy registrace
novinky na e-mail akreditace podmínky účasti
o vínu z blízka    
     
katalog vinařů pořadatel
e-shop  
vstupenky
 
 
 
minulá vína z blízka budoucí vína z blízka festival otevřených sklepů  
 
 
 
informace o Duelech vinařů
Nadace Partnerství
Údolní 33, Brno 602 00
tel.: 515 903 121
vinozblizka@nap.cz

Kentico CMS