5. 11. Vinařství Špalek a Víno J. Stávek

fotogalerie


Vína k degustaci:
1) Gryllus rosé 2014 kab  -  Rosé Trkmanska 2014 VOC
2) Veltlínské zelené 2014 jak  -  Dědova večerka  2014
3) Ryzlink rýnský Kraví hora 2013 ps  -  Ryzlink rýnský sur lie 2012 ps
4) Tramín červený 2014 ps  -  Áčko 2014
5) Gryllus červený 2011 jak  -  Karmazín 2012
6) Petit Edelspitz Zw 2011 zem  -  Jeden sud Mer 2012 zem
7) Šaler bílý 2011 for  -  Juveano Mistelle de Muscat 2013 lik
8) Šaler červený 2011 for  -  Lokus červený 2011 lik


Víno J. Stávek

Vinařský dvůr Ing. Jana Stávka, Ph.D. je rodinným vinařstvím navazujícím na staletou tradici výroby vína v Němčičkách a na odkaz po předcích. Vinařství je zaměřeno na originální vína v malých šaržích - s rosé sklízí medailová ocenění, rodinná cuvées podle receptury předků jsou žádanou stálicí v nabídce, ve fortifikovaných vínech je na přední příčce mezi tuzemskými výrobci (jemnější a vyzrálejší Solera z muškátů je směs několika ročníků vytvořená postupem solera, Juveano je spíš aperitivní svěží a ovocný ročníkový muškát, červený Lokus pak je mohutné víno s intenzivním aroma, podpořeným zráním v barikových sudech). Vinařství vyrábí ročně kolem 40 000 lahví. Hrozny pocházejí především z vlastních vinic v katastru obce Němčičky, hlavně z tratí Bočky, Novosad, Nad Zahrady. Při zpracování vychází enolog Jan Stávek z osvědčených klasických technologií, které kombinuje s novými metodami. Zrání bílých a růžových vín probíhá v nerezových tancích s řízenou teplotou, zušlechťování sladkých a červených vín se odehrává v dřevěných sudech v klasickém sklepě. Vinařský dvůr je vybaven několika degustačními prostory včetně krytého venkovního posezení a je připraven uspokojit i větší skupiny vybranými gastronomickými lahůdkami. Celoročně se zde pořádají společenské a gastronomické akce, k nejvýznamnějším se řadí festival Růžové léto, věnovaný rosé vínům, tanci, hudbě a sezónním specialitám. 
 

Vinařství Špalek

V roce 1991 František Špalek spolu se dvěma syny (Markem Špalkem a Petrem Ilgnerem) založil malé tradiční rodinné vinařství orientované na menší množství vysoce kvalitních vín. Tradici převzal od svého otce Josefa, takže příběh vinařství sahá k roku 1945, kdy Špalkovi přišli do Nového Šaldorfu. Vinařství Špalek nyní hospodaří v bioprodukci na 10,5 ha vinic na Kraví hoře – jedné z nejlepších poloh na Znojemsku. Nízké keře, jejich malé zatížení, důsledné zelené práce a osobní dozor ve vinici napomáhají kvalitě hroznů, stejně jako ruční sklizeň a rychlé zpracování díky malým vzdálenostem. 300 až 600 let staré sklepy se nacházejí v šaldorfské lokalitě Modré sklepy. Produkční sklep byl kompletně zrekonstruován na gravitační provoz s nejmodernější technologií. V nabídce jsou odrůdová vína, cuvées, vína bariková, sur lie, vína ledová a známá likérová vína Šaler. Specialitou jsou vína vyráběná technologií z konce 19. stol. uváděná na trh pod názvem Edelspitz. Celkový objem výroby nyní stoupnul na 70 000 lahví. V poslední době Špalkovi vysadili na Kraví hoře Veltlínské zelené (sazenice z Rakouska, rakouské klony) a Pinot noir (sazenice z Francie, burgundské klony) a pořídili novou myčku lahví z archivního sklepa. Archivní produkce je kolem 10 % a putuje tak k zákazníkům ještě čistější než dříve. Vinařství Špalek je zakládajícím členem sdružení Cech vinařů Nový Šaldorf, spolku Šaldorfské sklepy (www.saldorfske-sklepy.cz) a Znojmo VOC (www.vocznojmo.cz). Z ročníku 2017 upozorňujeme na Sauvignon a na Ryzlink rýnský. V roce 2017 se vinařství vrátilo zpět do Salonu vín ČR mezi stovku nejlepších vín.
 

Restaurace

Restaurace Bohéma, Brno

V restauraci Bohéma na vás v příjemném prostředí čeká pozorná obsluha, dobré jídlo a kvalitní nápoje. Pod vedením Daniely Kundrové se v restauraci zformoval tým, který je připraven nabídnout vše, co k moderní gastronomii patří. Při své druhé návštěvě v Bohémě při natáčení televizního pořadu Už dost šéfe! Zdeněk Pohlreich ocenil úroveň restaurace dvěma hvězdami a dal tak zapomenout na neslavnou pověst, kterou Bohéma získala díky předchozím provozovatelům. Jídla nabízená v restauraci jsou týmem kuchařů připravována ze sezónních regionálních surovin. Brno má z tohoto hlediska přímo strategickou polohu - na jihu a na východě jsou ti nejlepší producenti vína, zeleniny a ovoce, na západě pak masa, sýrů a brambor, na severu jsou ty nejlepší houbařské „revíry“. V sezóně se dá počítat s tím, že na jídelníčku bude zvěřina. Snahou restaurace je tyto jedinečné předpoklady Moravy plně využít.
 
 
 
 
pro návštěvníky pro média pro vinaře
napište nám tiskové zprávy registrace
novinky na e-mail akreditace podmínky účasti
o vínu z blízka    
     
katalog vinařů pořadatel
e-shop  
vstupenky
 
 
 
minulá vína z blízka budoucí vína z blízka festival otevřených sklepů  
 
 
 
informace o Duelech vinařů
Nadace Partnerství
Údolní 33, Brno 602 00
tel.: 515 903 121
vinozblizka@nap.cz

Kentico CMS